keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Maratonmelonnan SM 2016

Maratonmelonnan SM-kilpailut melottiin tänä vuonna Kokemäenjoessa, Porissa 16.-17.7. Lauantaina kilpailtiin ensin junioreiden ja myöhemmin aikuisten ja veteraanien Suomen mestaruuksista.

Alex  Barta ja Jussi Wallin tulossa kantopaikalle
14-vuotiaiden tyttöjen hopealle melonut Anni Heinonen kantopaikalla. Kuva Rasmus Forssel

Seuramme urheilijat voittivat mitaleita lähes joka sarjassa.
16-vuotiaiden tyttöjen sarjan Suomen mestaruuden 12km matkalla voitti Hilppa Luoma. 14-vuotiaiden sarjassa Kangasalan Melojien Emma Nieminen meloi voittoon 8km matkalla, jonka jälkeen Merimelojien nuoret tytöt veivät sijat 2.-4. tiukoilla eroilla toisiinsa. Anni Heinonen meloi toiseksi, Helmi Ahonen oli kolmas ja Vellamo Viitanen neljäs.

Yhteiskuva kilpailijoiden ja toimitsijoiden kanssa sunnuntain kilpailun jälkeen. 
Miesten sarja vaikutti ennakolta tasaisimmalta väännöltä. Maratonmelonnan maajoukkuemies Jonas Salensin harteilla tosin lepäsi ennakkosuosikin paineet, mutta kovassa kunnossa oleva ratameloja Miika Nykäsen tiedettiin tuovan myös Jonakselle haastetta. Pronssista käytäisiin myös kova kamppailu viime vuonna pronssille melonut Merimelojien Alex Barta ja toissa vuonna Suomen mestaruutta juhlinut Merimelojien Eero Luoma olivat ennakolta vahvasti kisaamassa viimeisestä mitalista. Myös Melamajavien vasta 18-vuotias nuori lupaus Davide Bottieri tiedettiin hyvänä päivänä pystyvän kamppailemaan mitaleista. Mustana hevosena kilpailuun lähti Saaristomeren melojien Jussi Wallin, joka 45-vuoden iästä huolimatta on usein pystynyt oikeiden taktisten valintojen hyötymänä ottamaan SM-mitaleita.

Miesten kisan lähtö. Lähimpinä kuvassa Miika Nykänen, Jonas Salens, Alex Barta, Eero Luoma, Davide Bottieri.
Kuva Marita Levola
Kisan lähdön tapahduttua Miika ja Jonas muodostivat odotetusti kärkiryhmän, myös Davide onnistui pääsemään ryhmään, Alexin ja Eeron ottaessa huonot lähdöt. Takaa-ajoryhmässä oli Alexin ja Eeron lisäksi myös Jussi. Ero kärkiryhmän ja takaa-ajajien välillä pysyi minuutin luokassa, ja takaa-ajajien ainut toive olikin että joku tippuisi kärkiryhmästä.


Kuvan etualalla kärkiryhmä ja taaempana takaa-ajoryhmä. Kuva Rasmus Forssell
12 kilometrin jälkeen Jussi tippui takaa-ajoryhmästä ja 16 kilometrin kohdalla Eero jätti kilpailun kesken. Alexin osalta kilpailu näytti jo melko vaikealta, kärkikolmikko pystyi vaihtamaan vetäjää muiden levätessä peesillä, kun taas Alexin täytyi meloa yksin. Ero lähtikin seuraavan kierroksen aikana kasvuun, mutta myös kärjessä tapahtui. Miikan ja Jonaksen vauhti oli Davidelle liikaa ja hän tippui ryhmästä. Alex alkoi hiljalleen saavuttamaan ja noin 5 kilometriä ennen maalia hän oli saanut Daviden kiinni. Davide ja Alex meloivat noin kilometrin yhdessä, jonka jälkeen Alex nosti vauhtia ja jätti Daviden keikkumaan peräaalloilleen.
Voittotaistelu, joka kääntyi Miika Nykäselle (oik.), Jonas Salensin jäädessä hopealle. Kuva Marita LevolaViimeisellä kierroksella ainut mielenkiinto kohdistui voittotaisteluun, jonka Miika onnistui ratkaisemaan hyväkseen loppukirissä 8 sekunnin erolla Jonakseen.


Naisten kisassa erot olivat melko selvät jo kisan alusta alkaen. Tampereen Vihurin kolmikon viedessä kaikki mitalit. Nina Riosa meloi voittoon, Netta Malinen toinen ja Tanja Jantunen kolmas.

18-vuotiaissa pojissa Davide vei voiton, Tampereen Vihurin Mikko Niemenpää toinen ja Merimelojien Elias Järventaus kolmas.

Yli 70-vuotiaiden sarjassa Merimelojien Unto Elo voitti hopeaa ja Jyri Aulio pronssia.


Miesten kaksikoiden startti

Sunnuntaina melottiin kaksikoiden Suomen mestaruudet. Miesten sarjan voiton veivät Alex ja Eero, toiseksi meloivat Merimelojien Heikki Ritvos parinaan Jussi Wallin Saaristomeren Melojista ja kolmanneksi meloivat Merimelojien Rauli Rautavuori ja Kallan Melojien Johannes Hietala. Kisasta muodostui melko tylsä. Eniten yhdessä meloneet Alex ja Eero olivat kilpailun suosikkeja ja taktikoivat itselleen voiton jo ensimmäisten kilometrien aikana.
Kaksikoiden Suomen merstarit Alex Barta(oik.) ja Eero Luoma
He meloivat joen hitaampaa vasenta laitaa, mutta kovan vauhdin ansiosta estivät muita pääsemästä peesille ja ratkaisivat voiton näin jo heti kättelyssä. Eroa kertyi toisiin noin kuusi minuuttia ja kolmansiin noin 10 minuuttia.

Kaksikoiden hopeamitalistit. Heikki Ritvos (edessä) ja Jussi Wallin
Naisten sarjassa nähtiin vielä murskaavampaa ylivoimaa kun Tampereen Vihurin ykköskaksikko Nina ja Netta jätättivät järjestävän seuran Melamajavien Outi Seppää ja Emmi Puputti-Vehkalahtea yli 15 minuuttia. Tampereen Vihurin Tanja Jantunen ja Kaisa Toivonen olivat kolmansia.
SM-kilpailun tulokset ja valokuvia
Kaksikoiden kanto (Alex&Eero)
Kaksikoiden kanto (Rauli&Johannes)
Kaksikoiden kanto (Heikki&Jussi)
Melamajavien kilpailuvideo

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti