lauantai 29. maaliskuuta 2014

Hiihtokauden tilinpäätös

Olosuhteiden puolesta harvinaisen haastava hiihtokausi on saatu päätökseen ja harjoittelun painopiste on nyt siirtynyt takaisin vesille. Omalta osaltani viimeiseksi hiihtopäiväksi jäi sunnuntai 23.3.. Olisi suksille kyllä päässyt vielä joitakin päiviä myöhemminkin, mutta olosuhteet alkoivat sopia hiihtoon vielä melontaakin huonommin. Oli siis aika siirtyä parin kuukauden tauon jälkeen tiiviimmin melonnan lajiharjoittelun pariin. Useimmille se tarkoittaa tässä vaiheessa kotimaan kylmiä vesiä ja sulapaikkoja, joillekin onnekkaammille harjoitusleiriä etelän lämpimämmissä maissa. Merimelojista jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat tällä hetkellä Sabaudiassa Italiassa leirillä ovat Alex, Antti ja Eero.

Vaikka hiihtokausi oli lyhyt, oli se monille meistä harjoituksellisesti silti varsin onnistunut. Vuoden vaihteen leiri Rukalla jäi hiihtokauden ehdottomaksi huippuhetkeksi, mutta kilometrejä kertyi olosuhteisiin nähden yllättävän hyvin myös kotona sen jälkeenkin. Paloheinään, Oittaalle, Leppävaaraan ja Hakunilaan lumetetut 3-4 kilometrin kierrokset tulivat tosin harvinaisen tutuiksi. Niitä taisi tulla pyörittyä yhteensä reilusti toista sataa kierrosta. Talvesta kertoo paljon sekin, ettei edes yhden käden sormia tarvita niiden kertojen laskemiseen, kun pääsin Rukan jälkeen hiihtämään perinteistä pakkaskelin purkkivoiteilla.

Erityistä uutta potkua harjoitteluun toi Pakilan Vedon kanssa viime kesänä käynnistetty yhteistyö, joka tarjoaa Merimelojien kilpailijoille helpon väylän mukaan hiihtoseuran toimintaan. Ajatus vakavoittaa omaa hiihtoharjoittelua asteella ja lähteä mukaan jonkun hiihtoseuran toimintaan on ollut itsellänikin enemmän tai vähemmän mielessä noin 15 vuotta. Nyt oli kieltämättä korkea aika saada se toteutettua. Nuoremmille melojille mahdollisuus päästä aikaisessa vaiheessa kunnolla sisään hiihdon maailman on erityisen arvokas. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että aikuisurheilijalle kynnys on paljon korkeampi. Siitä tietoisena halusin itsekin tarttua nyt auenneeseen tilaisuuteen kynsin hampain. Erityisen suuri kiitos tästä kaikesta kuuluu Esalle ja muille Pakilan Vedon aktiiveille, sekä tietysti myös kaikille seuran urheilijoille, joiden kanssa olemme päässeet harjoittelemaan ja kilpailemaan.

Hiihtoa voi pitää melojalle ihanteellisena “kakkoslajina”, joka täydentää ja monipuolistaa harjoittelua. Moni meloja niin Suomessa kuin maailmallakin on ollut myös yllättävän kova hiihtäjä. Ehkäpä kovista kovin esimerkki on norjalainen 90-luvun kärkimeloja Knut Holmann, jolla kuuden melonnan olympiamitalin lisäksi löytyy useiden hiihdon olympia- ja MM-mitalistien päänahkoja Vasaloppetissa. Valmentajan näkökulmasta hiihto tarjoaa harjoitusmuotona käsiin sellaisia valmennuksellisia kortteja, joita useimmilta maailman melojilla ei löydy. Ja koska strategia kannattaa rakentaa omien ja käytössä olevien vahvuuksien varaan, ei kilpakumppanien vahvuuksien varaan, on meillä kaikki syyt pyrkiä ottamaan hiihdon tarjoamat hyödyt irti.

Keskeisenä tausta-ajatuksenani kuluneena talvena oli pyrkiä suhtautumaan hiihtoon kilpaurheiluna jo sen itsensäkin takia, ei pelkästään melonnan harjoitusmuotona. Harjoittelu kokonaisuutena suunnitellaan kyllä melonnan ehdoilla ja se on koko ajan ajatuksissa taustalla, mutta jokaiseen yksittäiseen hiihtoharjoitukseen asennoidutaan niin, että tavoitteena on kehittyä nimenomaan hiihtäjänä. Tämä lähestymistapa tuntuikin toimineen erittäin hyvin ja ruokkineen harjoitusmotivaatiota.

Pisimmälle “kilpahiihtouralla” ryhmästämme ehti tänä talvena Eveliina, joka oli mukana Pakilan Vedon nuorten joukkueessa mm. Hopeasompa- ja aluemestaruuskilpailuissa. Jälkimmäisistä irtosi viestimitalikin. Alex kävi puolestaan parantamassa edellisvuotista sijoitustaan Finlandia-hiihdossa ottaen sieltä 200. sijan. Muille Pakilan Vedon sarjahiihdot tarjosivat hyvän vastineen Merimelojien keskiviikkokisoille. Myös minulle ne toivat paljon intoa ja auttoivat ruokkimaan pientä tavoitteellisuutta hiihtoharjoittelussa. Oli kannustavaa huomata, kuinka hiihtäjänä täysin itseoppinut melojakin pystyi ihan hyvin lähtemään tällaiseen seuratason kilpailuun samalle viivalle “oikeita” hiihtäjiä vastaan - jos ei nyt sentään menestyksekkäästi, niin ihan kelvollisin tuloksin ainakin. Ero edellä olleisiin veteraani- ja juniorihiihtäjiin oli ennemmin motivoiva kuin masentava.

Mitä voisivat olla sitten Merimelojien rata- ja maratonmelojien hiihtotavoitteet seuraavalle kaudelle? Sarjahiihdoissa voi ainakin pyrkiä parantamaan omia tuloksiaan. Ja kun vauhtia tulee lisää, niin ehkä muutkin kuin Eveliina vielä innostuvat varsinaisissa hiihtokilpailuissa. Osallistuminen Merimelojat ry:n “tallijoukkueella” johonkin pitkänmatkan massahiihtokilpailuun voisi sekin olla kiinnostava ajatus.

- Heikki

1 kommentti :

  1. "Osallistuminen Merimelojat ry:n “tallijoukkueella” johonkin pitkänmatkan massahiihtokilpailuun voisi sekin olla kiinnostava ajatus."

    Totta tosiaan. Lisää mielenkiintoa saataisiin kokoamalla Merimelojien masters-melojista varjojoukkue, jonka yleisen sarjan porukan pitäisi tietenkin voittaa leikiten. Ilmo, Unto, jne jne. Voisin itsekin lähteä kakkosketjuun mukaan. Olisikohan Pirkan hiihdon 90 km sopiva matka?

    VastaaPoista